tampines stone forest
location
singapore
type of commission
shortlisted competition, 1st prize
client
the housing and development board (hdb)
cost
265m usd
site

7.4 ha

program

total gfa 220'000 m2 with 1'943 residences and facilities

status
under construction
concept team
manuel der hagopian, grégoire du pasquier, laurence savy, armand devillard, le hai anh, nguyen duy tan, paul rabecq, nguyen duc cuong, nguyen van thanh
project team
manuel der hagopian, grégoire du pasquier, armand devillard, carlo montoya, le hai anh, paul rabecq, marie -eve de chantal-blanchette, nguyen xuan man, le danh minh, le quang, dao le hong my, nguyen thi an anh, pham duc thinh, nguyen dinh tu, vu thanh huyen, do quoc hoan, nguyen thu phuong, nguyen duy tan, nguyen duc cuong, nguyen van thanh
consultants
laud architects pte ltd, singapore (local architect), beca carter holling & ferner (se asia) pte ltd, singapore ( civil & structure engineering), beca carter holling & ferner (se asia) pte ltd, singapore (mep engineering), langdon & seah singapore pte ltd, singapore (quantity surveying), icn design international pte ltd, singapore (landscape)
project date
competition 2013, completion 2020

Located in the north east of Singapore, “Tampines Stone Forest” is conceived as a slice of nature nestled within the urban fabric of Singapore. Part of the “LEAF WITHIN OUR CITY IN A GARDEN” of Tampines Town the project is covering an approximate site area of 70’000m2. The design concept for this 2’000 units public housing development was inspired by the Asia stone forest, giving the project a unique identity.

One of the key features of the design is the Greenery network and social spaces linking the upper Environmental Deck and the Green Canyon area at ground level.

The green canyon is part of the green tapestry connecting residents in the precinct to the future boulevard park. It is a lush green and well-shaded linear space running the length of the housing development. Residents can look forward to rest shelters and shady spaces for their daily exercise routine in the green canyon.

Elevated gardens on the precinct’s two storey car parks will be linked by bridges to provide seamless connectivity to existing and future developments to the north and south of the precinct. This elevated connecting level is pedestrian-friendly and features lush greenery and community gardening spaces. Designed together with the housing precinct, the entrance park along Tampines Avenue 9 provides a lush welcoming entry for residents coming home.

A variety of amenities such as an eating house, shops, and a small supermarket are provided for residents ‘daily convenience.

Sustainability is a primary focus of the building’s design with the goal of following the green mark principles, particularly in terms of energy efficiency, water efficiency, environmental protection, indoor environmental quality and green features. The underlying principle of the environmentally sustainable design (ESD) features is passive design. The “back to basics” approach is favoured over technically complex solutions as it concurrently minimises maintenance costs and maximises the system life span.