glass box
location
chavannes-de-bogis, switzerland
type of commission
commission
client
slatkine reprints
cost
10m usd
program
2’000 m2 of offices & storage spaces
status
completed
project team
grégoire du pasquier, françois de marignac, christophe pidoux
project date
2001-2004
photographer
laurence bonvin

Located near the highway, the project constitutes an attractive entry into the industrial zone of Chavannes-de-Bogis. It comprises two distinct parts: a visible office block at the forefront and underground storage in the back, housing the stock of books published by the Editions Slatkine. The latter frees up space above ground for a common parking lot. Its structure is designed to guarantee flexible layouts and accommodate underground parking in the future.

The floating body of the office block constitutes a pure prism of glass fronts, under which the ground slides and distorts leading up to the lower level entrance. Rental space for offices can be found on three levels. The structural grid is organized in a rational manner around two central cores allowing the creation of open floor space. In this way, the modularity of the building components and the structural choices guarantee that the building can evolve during its lifetime.